februar 21, 2024

Odbojkaši u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Odbojkaši Srbije će se boriti za polufinale Evropskog prvenstva! Izabranici Igora Kolakovića su u osmini finala savladali Češku sa 3:0 (25:21, 26:24, 25:21).

„Orlovi“ su potpuno zasluženo pobedili Češku i obezbedili su plasman u među osam najboljih ekipa u Evropi.

Raspoložen je na početku bio Petar Krsmanović – uz napade i blokove je doneo prednost „plavoj četi“. Nije bilo prolaza sa krajeva, pa je Todorović maksimalno razigravao naše srednjake. Prolazio je i Pavle Perić iz zadnje linije, pa je semafor pokazao 16:10.

Uspeli su posle tajm-auta da se vrate Česi, dobro je servirao Galabov i napravio je mnogo problema našem timu. Ipak, imali su malo i sreće „orlovi“ pošto su im mnogo poena poklanjali rivali svojim greškama – čak osam u ovom periodu.

Velika se borba vodila kroz ceo drugi set. Česi su zaigrali hrabrije i preciznije, pa su početkom ovog perioda diktirali ritam. Međutim, važne poene je tada osvojio Atanasijević, jednu tešku loptu je prošao Perić, pa je „plava četa“ preuzela inicijativu. Grešili su više nego što bi trebalo sa servis linije u završnici Česi. Koristili su to srpski odbojkaši, pa su došli do set lopti. Drugu su iskoristili uz sjajan blok Podraščanina i Ivovića.

Pročitajte još: BORIŠA STIŽE U SRBIJU

Servisi Atanasijevića na početku trećeg perioda su pomogli „plavoj četi“ da potpuno uspostavi kontrolu na terenu. Uspeli su češki odbojkaši još jednom da se vrate, stignu do izjednačenja, ali ne i da preokrenu. Važan blok je ponovo postavio Podraščanin, a onda u završnici hrabro odigrao Perić.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Aleksandar Atanasijević sa 14 poena, Pavle Perić je osvojio 11, Miran Kujundžić devet, a Petar Krsmanović osam. Na drugoj strani su Josef Polak i Lukaš Vašina imali po deset.

U četvrtfinalu će „orlovi“ igrati protiv pobednika duela Poljska – Belgija, koji je na programu od 21 čas u Bariju.

Igor Kolaković odlučio se za startnu postavu: Krsmanović – Podraščanin, Kujundžić – Perić, Atanasijević – Todorović, libero Kapur.

Pobednik ovog duela u četvrtfinalu će igrati protiv boljeg iz duela Poljska – Belgija, koji je na programu od 21 čas.

U prvom meču bilo je 3:2 (24:26, 25:17, 19:25, 25:22, 15:11), što je svakako upozorenje da Češka i te kako može biti neugodan rival, dok je u drugom bilo 4:0 (25:21, 25:20, 25:16, 25:20), budući da su se selektori Igor Kolaković i Jirži Novak dogovorili da se odigra i dodatni set.

Izvor Sportal

Translate »