februar 21, 2024

Insekti koji mogu da naškode mački

Većina buba koje opsedaju naše domove nisu otrovne za mačku, ali u pojedinim zemljama žive vrste koje mogu ozbiljno da naškode vašoj mački

Otrovni pauci
Mali kućni pauci uglavnom su bezopasni za mačke, ali ima vrsta čiji ujed može napraviti probleme.Crna udovica je ozbiljna pretnja za mačku, a ništa manje opasni su i smeđi pustinjak i pauk skitnica. Otrov pauka stvara reakciju na mestu ujeda koje može da se pretvori u ranu. Posledice ujeda su povraćanje i dijareja, paraliza, teturav hod i drhtanje mišića, a ponekad i uginuće.

Ako posumnjate da je vašu mačku ujeo otrovni pauk, odmah se obratite veterinaru. Ako mačka proguta pauka, neće imati probleme, jer će to rešiti želudačna kiselina.

Bumbar, osa, pčela, stršljen…
Leteći insekti su veoma privlačni mačkama, pogotovo ako glasno zuje, ali njihovi ubodi mogu biti veoma bolni. Osim toga, mačka može imati alergijsku reakciju na ubod i doživeti anafilaktički šok, mada se to retko dešava.

Mačka koju ubode leteći insekt poput ose i pčele će lizati mesto uboda i dodatno ga iritirati. Ako posle uboda mesto otekne, a mačka povraća, teže diše i ima jaku reakciju, odmah je vodite kod veterinara.

Gusenice, leptiri, moljci
Vežina moljaca i leptira nije opasna za mačku, ali se neke velike egzotične gusenice brane brane ubodima od dosadnih mačaka.

Ako imate moljce u domu, nemojte upotrebljavati naftalin za njihovo suzbijanje. Naftalin je veoma otrovan za mačke: samo jedna kuglica može da izazove teško trovanje. Znaci trovanja naftalinom su: povraćanje, letargija, slabost, problemi sa disanjem, drhtanje i konvulzije.

Stonoge, škorpije, mravi
Male stonoge ne mogu da naude mački, što nije slučaj sa većim vrstama koje imaju otrov i ujedaju. Ujed stonoge izaziva lokalizovanu reakciju, ali i groznicu i slabost. Ako posumnjate da je mačku ujela stonoga, propratite reakciju. U slučaju da se pojave simptomi trovanja, odnesite mačku kod veterinara. Najotrovnije stonoge su džinovska crvenodlaka i teksaška crvenodlaka, ali njih srećom nema na našim prostorima.

Ako u vaš dom ušeta škorpija i naiđe na mačku, ovaj susret može se završiti bolno po macu. Ubod škorpije izaziva crvenilo i otok, a u ozbiljnijim slučajevima mačka povraća, teško diše i ima druge tegobe.

Većina mrava je bezopasna za mačke, osim velikih, crnih mrava koji grizu. Oni nisu otrovni, ali njihovi crveni rođaci jesu. Njihovi ugrizi izazivaju ozbiljne alergijske reakcije, pa i anafilaktički šok.

Ako u domu imate mrave, nemojte koristiti jaka hemijska sredstva za njihovo suzbijanje. Iako će hemija ubiti mrave, ona će otrovati mačku, pa se opredelite za netoksične preparate.

Bubašvabe, cvrčci i skakavci
Tvrdokrilci poput bubašvaba, cvrčaka i skakavaca obično nisu otrovni, ali ako završe u ustima mačke, njihove tvrde opne mogu izazvati oralnu iritaciju, a potom i gastrointestinalne smetnje.

Bubašvabe su nosioci parazita koji lako prodiru u mačiji organizam, pa mačku s vremena na vreme podvrgnite preventivnom čišćenju od parazita.

Buve, krpelji, komarci i muve
Buve izazivaju svrab, pa čak i anemiju i pojavljuju se i kod kućnih mačaka koje ih progutaju ližući krzno, a sa njima u organizam unesu i trakavice.

Krpelji se “kače” na mačke koje izlaze napolje, ali ne štede ni kućne mace. Krpelji su prenosioci opasne lajmske bolesti, pa se posavetujte sa veterinarom o najboljoj prevenciji.

Komarci uglavnom smetaju ljudima, ali su zabeleženi (retki) slučajevi da su preneli bolest srčanog crva na mačke.

Muve su najdosadniji insekti, a mačke vole da ih hvataju. Ipak, u ovoj igri ponekad mačke pretrpe ujede muva. Osim toga, muva može da položi jaja na mačijoj dlaci, odnosno koži, ispod koje se larva uvuče i sazreva, a uočava se kao kvržica sa malom, okruglom rupom. Larvu ponekad možemo uočiti u vidu većeg crva. Ne pokušavajte sami da je uklonite, već se obratite veterinaru koji će to stručno uraditi i zaštititi mačku od infekcije.

Izvor (Telegraf.rs)

Translate »