maj 26, 2024

Pre par godina se za ovu cenu kupovao stan, a sad jedva garaža!

U poslednjoj deceniji, u Beogradu je izgrađeno otprilike 1.250 novih parking mesta, a nadležni planiraju još toliko u naredne tri godine. Ipak, grad se rapidno razvija, što je rezultiralo nedavnom prodajom najskupljeg parking mesta u Beogradu prema podacima Katastra, po ceni od čak 63.000 evra.

Najskuplja parking mesta nalaze se u Pasterovoj, Gospodar Jovanovoj, Beogradskoj i Katanićevoj ulici, sa cenama koje se kreću od 45.000 do 65.000 evra. Veliki broj ljudi je voljan da uz luksuzni stan kupi i parking mesto, iako to zahteva izdvajanje gotovo istog iznosa kao za garsonjeru.

Nekada je cena parking mesta bila određena potrebom pojedinca da reši svoj problem parkiranja, s obzirom na retkost parking prostora koji su bili u prodaji. U takvim situacijama, neko bi podigao cenu za čak 50 procenata, ali osoba koja je očajna da reši svoj problem parkiranja bila bi spremna da plati tu cenu, čime bi cene izlazile iz realnih okvira.


Potražnja za garažnim mestima veća je u starom delu grada nego na primer Banovom brdu. Pored potražnje, cenu određuju i dimenzije. Stručnjaci smatraju da je možda pravi razlog za ovako visoke cene to što neko ko želi da uloži novac u nekretninu i zaradi na izdavanju, u Beogradu ne može da kupi stan za 50.000 evra, ali može da kupi garažu.

Iz Republičkog geodetskog zavoda kažu da su se cene garažnih mesta u zemlji prošle godine kretale od 300 evra u Obrenovcu do 63.000 evra u Starom gradu. Najveći broj parking mesta prodat je u Beogradu, čak 46 procenata i to na Savskom vencu, Novom Beogradu, Zvezdari, Voždovcu i Paliluli.

Translate »