februar 25, 2024

Namirnice za ubrzavanje metabolizma

Forest fruit berries overhead assorted mix in studio on dark background with raspberries, blackberries, blueberries, red currant.

Metabolizam je mehanizam zahvaljujući kome ljudsko telo neprekidno prima hranljive materije kojei pretvara ih u energiju i vitalnost. Koliko puta ste čuli da ljudi koje ne vežbaju, a jedu mnogo se ne debljaju zbog dobrog metabolizma? Međutim, on se razlikuje od osobe do osobe. I ako niste te sreće da imate ovakav metabolizam, onda bi trebalo da sledeće namirnice uvrstite u ishranu.

Bobičasto voće
Bobice su veoma zdravo voće jer su bogate antioksidansima i vlaknima. Antioksidansi su zaslužni za naš mladoliki izgledd, a vlakna za zdravo varenje. Naravno, one su i veoma ukusni i veliki je plus što se od njih može napraviti mnogo ukusnih dezerata, pića i smutija.

Namirnice za ubrzavanje metabolizma: Avokado
Avokado je jedna od najzdravijih voćki. On je veoma ukusan, zdrav i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih ljudskom organizmu. Srećom, postoji veliki broj recepata sa ovom namirnicom koje možete isprobati.

Losos
Losos takođe spada u namirnice koje ubrzavaju metabolizam, a onda daje i koži zdrav sjaj. Pored toga, sadrži omega 3 masne kiseline koje su veoma značajne za rad srca.

Spanać
Ova zelena namirnica je bogata vitaminom B koji ubrzava metabolizam i povećava funkciju mišića. Ona je veoma korisna i za figuru i za zdravlje. Osim toga, spanać ima puno prirodnih vlakana koje pomažu varenju.

Govedina
Goveđe meso sadrži visok nivo proteina i to je jedan od razloga zašto je dobar u ovu svrhu. Međutim, ovakva hrana podiže telesnu temperaturu, pa budite oprezni sa njenim konzumiranjem pri veliki vrućinama.

Namirnice za ubrzavanje metabolizma: Ljute paprike
Ovaj tip hrane ne samo da ubrzava metabolizam, već ujedno i smanjuje apetit. Međutim, sa njima takođe morate biti oprezni jer prevelika konzumacija može izazvati gastritis.

Translate »