februar 21, 2024

Evo zašto mačke ne vole da ulaze u vodu

Postoji više razloga zašto mačke često izbegavaju kupanje, iako njihovi veći rođaci poput tigrova i leoparda rado ulaze u vodu kako bi se rashladili ili uhvatili plen.

Kad mačka postane vlažna, njena dlaka postaje teža, hladnija i neugodnija i sporo se suši. Postoji još jedan aspekt – mačke su brza i spretna stvorenja, lake na nogama i vešte u skokovima i ravnoteži. U vodi mogu da osete gubitak kontrole, jer ih ona usporava. Čak i nakon samo jednog takvog negativnog iskustva, mačka može da odbija da ulazi u vodu u budućnosti, kaže američka veterinarka Eve Elektra Cohen.

Kaže se da su mačke vrlo čiste životinje koje provode 30-50% svog vremena ližući se i uređujući svoju dlaku. Nije im u prirodi da se kupaju, pa zbog toga mogu da osete strah od vode, jer im je nepoznanica.

Kao i na sve drugo nepoznato, početna reakcija može biti strah. Taj strah može da bude pojačan ako su vlasnici koristili pištolj za prskanje vodom ili bocu s raspršivačem kako bi odvratili mačke od penjanja na nameštaj ili kuhinjski pult, objasnila je Dženifer Kasten, veterinarka iz Tomlyn Veterinary Science u SAD-u.

Pročitajte još: DA LI I MAŠA MAČKA VOLI DA BULJI U PRAZAN ZID?

Ponekad mačke izbegavaju vodu i zbog mirisa hemikalija koje osete u njoj, dodala je.

Zašto onda vole da se igraju mlazom vode iz slavine?

Neki se pitaju, ako već ne vole vodu, zašto se rado igraju mlazom koji curi iz slavine. U ovom slučaju, radi se o tome da životinja ima kontrolu, a mlaz vode joj je zabavan za hvatanje šapom jer se pomiče, svetluca i proizvodi buku – podseća je na plen ili igračku.

Dr Koen napominje da postoje neke vrste mačaka koje nemaju problema s vodom, kao što su bengalska mačka, abesinska i Maine Coon. One imaju drugačiju teksturu dlake koja ih čini otpornijima na vodu i ne osećaju nelagodu u njoj, često čak uživaju u plivanju, prenosi Reader’s Digest.

Translate »