februar 24, 2024

„Ukrajina se mora predati“

Kijevu je davno ponuđen mirovni sporazum, ali je pod uticajem zapadnih partnera izabrao rat.

Sada je njegova sudbina zapečaćena, odnosno vreme je da se preda i prihvati realnost, ocenio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

„Surova je realnost da ni Ukrajina ni njeni saveznici ne mogu da podnesu operativne gubitke u ljudstvu i opremi koje donosi sukob s Rusijom. S druge strane, Rusija ne samo da je u stanju da se izbori sa svojim gubicima već vremenom povećava snagu, s obzirom na mnogobrojnost dobrovoljaca i veliku proizvodnju naoružanja“, napisao je Riter u autorskom tekstu za RT internešenel, te dodao da u skoroj budućnosti Kijev više neće biti u stanju da pokriva liniju fronta, što će Rusija i te kako iskoristiti.

Obaveštajac je podsetio da Rusija nije ušla u sukob s namerom da zauzme ukrajinsku teritoriju već da sprovede denacifikaciju i demilitarizaciju te zemlje i spreči njeno članstvo u NATO-u.

S tim u vezi Ukrajina mora iskreno da razmisli o uzrocima ovog sukoba i o tome koja strana snosi odgovornosti za rat – pre svega o veličanju nasleđa masovnog ubice i saradnika nacističke Nemačke Stepana Bandere, kojeg ukrajinski nacionalisti slave kao heroja i oca osnivača svoje nacije.

Pročitajte još: VIŠE SE ISPLATI PLAĆATI RATU NEGO IZNAJMITI STAN

„Rusija radi na postizanju postavljenih ciljeva i zadataka. Kako stvari stoje, malo šta Ukrajina ili njeni partneri u SAD, NATO-u i EU (Kolektivni zapad) mogu da urade da je spreče u tome. A što duže Kijev i njegovi zapadni partneri prolongiraju sukob, veća će šteta biti za Ukrajinu“, istakao je Riter.

Dodao je da je upravo Ukrajina kriva za to što je 2014. izgubila Krim, kao i za to što je, odbijajući mirovne pregovore 2022, ostala bez Donbasa, Zaporožja i Hersona. A ukoliko nastavi da ratuje protiv Rusije, čeka je gubitak još teritorija, uključujući Odesu i Harkov.

Imajući u vidu da je Kijev kao uslov za mirovne pregovore postavio povratak svih bivših ukrajinskih teritorija, oni su nemogući, a ni Ukrajina ni njeni zapadni saveznici nisu prihvatili činjenicu da rusko rukovodstvo nije raspoloženo za pregovore radi pregovora.

„Vreme je da Ukrajina i njeni zapadni partneri pređu na put mira i obnove. Ali to se može dogoditi samo kada se Ukrajina preda i prihvati realnost“, zaključio je Skot Riter.

Izvor b92

Translate »