februar 28, 2024

Skupština od cirkusa do užasa

* Nedoraslo, Ćuta se popeo na skupštinsku klupu na kojoj je stajao, pa je i gazio. U toj klupi sedeo je Ivo Andrić

Uprkos buci, ometanju i trubljenju, glasovima 148 poslanika, Slobodan Cvetković javno je izglasan za ministra privrede, posle čega je pristupio polaganju zakletve

Poslanici Skupštine Srbije danas su javnim glasanjem izabrali Slobodana Cvetkovića (SPS) za novog ministra privrede posle čega treba da nastave raspravu o amandmanima na 25 tačaka dnevnog reda.

Jutrošnji nastavak sednice usledio je posle jučerašnjeg cirkusa dela opozicije u parlamentu i pokušaja blokade njegovog rada.

16.03 – Usvojen Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države

Skupština Srbije usvojila je Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, koji bi trebalo da poveća konkurentnost privrede i da, kroz profesionalizaciju upravljanja, uveća bogatstvo preduzeća.

15.19 – Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o akcizama na gorivo, cigarete, kafu

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

14.20 – Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta za 2023. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za 2023. godinu. Tim zakonom je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Za predlog rebalansa budžeta glasalo je 136 poslanika, troje nije glasalo, od ukupno 139 prisutnih u skupštinsoj sali uprkos opstrukciji dela opozicije duvanjem u pištaljke.

14.02 – Ministar finansija Siniša Mali obratio se Skupštini posle završenog pretresa o amandmanina rekavši šta se sve predviđa rebalansom budžeta čije usvajanje deo poslanika opozicije pokušava da spreči blokiranjem rada parlamenta.

Mali je predstavio i obrazložio rebalans budžeta Srbije pred poslanicima u Skupštini Srbije, nakon kojeg je dobio ovacije.

Protekla dva dana imali ste prilike da vidite pravu sliku opozicije i opozicionih lidera u Srbiji. Ništa važno i pametno nisu imali za građane da kažu – osim da vrište, da pište, da lupaju, da uništavaju narodnu imovinu. Osim toga, još goru stvar su uradili. Hteli su da spreče usvajanje rebalansa budžeta kojim se daje mogućnost našim penzionerima da imaju veće penzije, našim majkama da dobiju pomoć za svoju decu, našim prosvetarima i medicinskim sestrama da dobiju veće plate, našim poljoprivrednicima da dobiju veće subvencije, našim investicijama da se i dalje nastave i da gradimo nove kilometre puteva i škole, i domove zdravlja.

Oni u tome nisu uspeli i mi ćemo usvajanjem ovpog rebalansa budžeta imati već ovog meseca veće plate za sve one koji su zaposleni u prosveti, medicinske sestre i tehničare, kao i za sve negovateljice u ustanovama socijalne zaštite za 5,5%.

Pročitajte još: ČOVEK NASUMIČNO PUCAO IZ PUŠKE

Od prvog oktobra idemo sa većim penzijama, vanredna indeksacija penzija za naše najstarije sugrađane. Idemo do kraja ovog meseca sa pomoći od 10.000 za sve majke, samohrane očeve, svako dete do 16 godina. Idemo sa 35 milijardi dinara dodatnih subvencija za naše poljoprivrednike; idemo sa 3,9 milijardi dodatnog budžeta za lečenje retkih budemo i dece u inostranstvu, idemo sa nastavkom naših investicija, izgradnjom škola, auto-puteva svega onoga što Srbiju čini boljim mestom za život. Ne odustajemo! – naveo je ministar Mali.

13.57 – Jezivo u Skupštini. Deo poslanika opozicije koji ometa rad Skupštine, čine tek osminu parlamenta jer ih je samo 38, a od kojih dobar deo nije ni u sali, doneli su u salu konopac za vešala.

13.50 – Orlić je primetio da se niko od podnosilaca brojnih amandmana iz dela opozicije koja sve vreme vuvuzelama pravi buku, ne javlja za reč, kao i da neki nisu čak ni u sali pa je dodao da im se ili ručak odužio ili se bave razvodom Ćute i Zelenovića.

Ugledavši Mariniku Tepić u sali, upitao ju je da li želi nešto da kaže o amandmanu koji je podnela pa onda dodao da je „prethodno slagala u izjavi medijima rekavši da ne može da uđe u skupštinsku salu, a evo je u sali“.

13.02 – Nastavljeno zasedanje Skupštine – raspravu o amandmanima na 25 tačaka dnevnog reda. Većinu amandmana podneli su poslanici dela opozicije, bučne manjine, koji su i u nastavku zasedanja nastavili da duvaju u vuvuzele i da prave buku na šta je Orlić rekao da je to bruka i sramota i da nemaju šta da kažu već da duvaju u „te vuvuzele“.

  • Klovna evo glumi Srđan Milivojević, pištaljku drži u ustima, sigurno je Aljbin Kurti zadovoljan – rekao je Orlić dodavši kako ih nije sramota da sprečavaju da majke dobiju novac za svoju decu. On je dodao da očigledno nemaju šta da kažu jer i ne umeju… Nemojte samo da odvalite deo klupe kao juče, huligani jedni…

Udaraju u klupe, šakama i plastičnim flašama, čime to udarate u imovinu građana Republike Srbije – upitao je Orlić pa dodao: Vrištite tu kao nedorasli, svađate se kao rogovi u vreći… Bruka i sramota, a vi se samo ujedajte međusobno… Otišli u kafanu, ogladneli? Samo vi vrištite i divljajte… Dobro ste se najeli, pa ste drugu i treću smenu poslali u kafanu da ruča… Šta viče Srđan Milivojević?

Cirkus nastavljen i u delu sednice od 13 sati

11.52 – Uprkos buci, ometanju i trubljenju, glasovima 148 od ukupno 150 prisutnih poslanika, Slobodan Cvetković javno je i poimence izglasan za ministra privrede, posle čega je pristupio polaganju zakletve.

11.50 – Da građani vide, Ćuta se popeo na klupu, jel tako i u kafani?, upitao je predsednik Skupštine Vladimir Orlić poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu koji je sve vreme buke i trubljenja stajao na poslaničkoj klupi u kojoj je nekada sedeo Ivo Andrić, i gazio je nogama, što je u prenosu sednice na kanalu javnog servisa konstatovao i šef parlamenta Orlić.

Uprkos pokušaju dela opozicije da omete rad parlamenta i izbor novog ministra, glasanje je nastavljeno a poslanici koji ne pripadaju bučnoj manjini izvikivali su da li su za, protiv ili uzdržani.

Peto vanredno zasedanje Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu i rebalans budžeta, juče je bilo u senci blokade parlamenta dela opozicionih poslanika.

Početak rasprave obeležio je zahtev opozicije za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Premijerka Ana Brnabić poručila je opoziciji da neće uspeti da blokiraju rad parlamenta.

Kako je najavio predsednik parlamenta Vladimir Orlić, rasprava u pojedinostima biće nastavljena danas u 13 sati. Orlić je pre toga najavio da će u 11.30 sati na dnevom redu biti glasanje o novom ministru privrede.

Načelna rasprava o predlogu rebalansa budžeta i više od 20 zakonskih predloga završena je za samo dva sata.

Izvor Kurir

Translate »