februar 24, 2024

Raste broj žrtava u razornom zemljotresu u Maroku

Broj poginulih u zemljotresu u Maroku porastao je na 632, a povređeno je još najmanje 329 ljudi, objavila je danas marokanska državna televizija Al Aula, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Saopšteno je da najviše štete i poginulih u teško dostupnim planinskim oblastima, a da su povređeni transportovani u bolnice na lečenje.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Blokirani putevi, oštećene zgrade
Lokalni mediji izvestili su da su putevi koji vode do planinskog regiona oko epicentra potresa bili zakrčeni vozilima i blokirani urušenim kamenjem, što usporava spasilačke akcije.

Zemljotres je oštetio delove istorijskih zidina Marakeša iz 12. veka, navodi državna televizija Al Aula.

Hiljade ljudi napustilo je svoje kuće i stambene zgrade nakon što je Nacionalni institut za geofiziku zemlje upozorio na naknadne potrese.

Uvertira za još jači zemljotres?
Američki profesor građevinskog i ekološkog inženjerstva sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Džonatan Stjuart rekao je za CNN da očekuje više jakih naknadnih potresa, s obzirom na intenzitet zemljotresa magnitude 6,8 po Rihterovoj skali koji je pogodio Maroko, a osetio se čak i u Portugalu i Alžiru .

Druga mogućnost po njemu, iako vrlo mala, jeste da potres od petka uveče bude uvertira za još jači zemljotres, navodi CNN.

Pročitajte još: AGONIJA SRPSKIH TURISTA NA SKIJATOSU

Epicentar potresa u petak bio je u blizini grada Ighil u provinciji Al Hauz, otprilike 70 kilometara (43,5 milja) južno od Marakeša.

Potres se osetio i u glavnom gradu Rabatu, oko 350 kilometara severno od planinskog venca Visoki Atlas, a čak i u Portugalu i Alžiru, prema portugalskim i alžirskim agencijama za reagovanje u vanrednim situacijama.

UN i EU nude pomoć Maroku
Ujedinjene nacije i Evropska unija saopštile su danas da su spremne da pomognu Maroku posle smrtonosnog zemljotresa.

Iz sveta stižu izrazi saučešća zbog tragedije koja je rano jutros pogodila severnoafričku zemlju.

„Generalni sekretar (UN Antonio Gutereš) je duboko ožalošćen saznanjem o zemljotresu koji je danas pogodio Maroko odnoseći mnoge živote“, naveo je portparol generalnog sekretara UN u saopštenju.

Gutereš je, kako je saopšteno, izrazio solidarnost sa vladom i narodom Maroka u ovim teškim vremena i uputio izrazio najiskrenijeg saučešća porodicama žrtava, kao i brz oporavak povređenima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je danas da je Evropska unija spremna da podrži Maroko, a da su vesti o zemljotresu zastrašujuće.

„Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom i sa spasiocima koji su uključeni u operaciju potrage“, napisao je Mišel na platformi X (Tviter).

Njegovi komentari stigli su iz indijske prestonice Nju Delhija gde učestvuje na samitu G20.

Ubrzo posle zemljotresa, francuska ambasada je otvorila krizni centar u Maroku, gde živi 30.000 Francuza.

Saučešće su iz Nju Delhija, gde učestvuju na samitu G20, uputili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

„Ovo su užasne vesti iz Maroka. U ovim teškim vremenima, u mislima smo uz žrtve razornog zemljotresa“, napisao je Šolc na mreži X.

„Srcem sam uz narod Maroka suočen sa užasnim zemljotresom koji je protekle noći odneo na stotine života“, napisala je predsednica EK, koja je takođe navela da se divi radu spasilaca.

(Tanjug)

Translate »