februar 28, 2024

Protest prosvetnih sindikata

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika predali su u utorak, 26. septembra, Vladi Srbije svoje zahteve, čime je završen protest „Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija“.

Učesnici protesta su se okupili ispred Skupštine Srbije, gde je bio blokiran saobraćaj, odakle su prošetali do zgrade Vlade.

Kako je javila reporterka Insajdera, građani su bili podeljeni pod zastavama sindikata.

Okupljeni na protestu nosili su baner „Dostojanstveno za prosvetu“, kao i transparente na kojima piše: „Urušavanje prosvete nije patriotski“, „Novac u škole, ne u policiju“, „Plate inflaciju ne prate“.

Sindikalci traže da se zarada zaposlenih u obrazovanju odmah izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i izradi Strategija za povećanje u narednom periodu, kao i da se odmah, u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete, poveća dodatak odeljenskim starešinama.

Pročitajte još: U SREDU DAN ŽALOSTI

Jedan od zahteva je i da se smanji obim pedagoške administracije u školama.

Kako su ranije saopštili sindikati, na protest su se odlučili nakon niza bezuspešnih pregovora i dopisa nadležnima u vezi sa problemima u sistemu obrazovanja.

„Socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina. Nadležbi odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa porsečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama“, saopšteno je tada.

Ukoliko se zahtevi ne ispune do 9. oktobra, prosvetari su najavili štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Izvor: Insajder

Translate »