februar 21, 2024

Poginulo 17 ljudi, najmanje 32 ranjeno

Flames rise and people run during an attack on the city of Kostiantynivka in eastern Ukraine, September 6, 2023, according to presidential adviser Mykhailo Podolyak, in this still image from video obtained from social media. Volodymyr Zelenskiy Via Telegram/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

Sedamnaest ljudi je poginulo i najmanje 32 čoveka su danas ranjena u gradu Kostjantinivki na istoku Ukrajine kada je ruski projektil pogodio pijacu i pretvorio je u oganj i zagaravljene ruševine po kojima civili tragaju za najmilijima među razbacanim leševima.

To je jedan od najsmrtonosnijih napada koji su ruske snage izvele poslednjih meseci, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko je rekao da su vatrogasci ugasili požare koji su spalili oblast od oko 300 kvadratnih metara, a pijačni objekti i automobili su uništeni. Oštećeno je tridesetak paviljona, dvadesetak prodavnica, administrativna zgrada, stambena zgrada i oprema za snabdevanje strujom, saopštilo je državno tužilaštvo Ukrajine.

„Ovde nije bilo vojnih meta. Ovo je mirni kraj u centru grada“, rekao je Stefan Slovak, jedan od žitelja Kostjantinivke dok su tela mrtvih još gorela kraj automobila u plamenu.

Pročitajte još: AGONIJA SRPSKIH TURISTA NA SKIJATOSU

Asošijeted pres je snimio vatrogasce kako gase požare i radnike hitne pomoći kako zbrinjavaju ranjene sa pijace i u zagaravljenim automobilima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je napad bio nameran. On je taj grad posetio više puta prilikom svojih odlazaka na prvu liniju fronta.

„Oni koji poznaju ovo mesto, veoma dobro znaju da se radi o civilnoj zoni. U blizini nema nikakvih vojnih jedinica“, rekao je Zelenski novinarima u Kijevu gde je govorio zajedno s premijerkom Danske Mete Fredriksen.

Napad je izveden baš kada je američki državni sekretar Entoni Blinken došao u Kijev. Očekuje se da će on obznaniti novi paket američke pomoći Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara.

Izvor Nova

Translate »