februar 25, 2024

Planovi Nato-a koji se neće svideti Moskvi

Predsednik Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer najavio je da će Severnoatlantska alijansa 2024. godine održati najveću vežbu od Hladnog rata.

A NATO flag is seen at the Alliance headquarters ahead of a NATO Defence Ministers meeting, in Brussels, Belgium, October 21, 2021.,Image: 639024114, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters / Forum

„U 2024. NATO će održati svoju najveću vežbu kolektivne odbrane od Hladnog rata: Steadfast Defender“, rekao je on na konferenciji za novinare na marginama Konferencije Vojnog komiteta u Oslu, navodi se u saopštenju Alijanse.

Prema njegovim rečima, više od 40.000 vojnika će vežbati u Nemačkoj, Poljskoj i tri baltičke države.

Načelnici odbrane NATO, uključujući i Švedsku, razgovarali su juče o izvodljivosti odbrambenih planova usaglašenih na samitu u Viljnusu, što kako navodi Bauer, uključuje stavljanje više trupa u pripravnost, izgradnju i razvoj sposobnosti, prilagođavanje komandnih i kontrolnih struktura NATO, jačanje logistike, vojne mobilnosti i organizovanje više vežbi i obuka kolektivne odbrane.

Pročitajte još: RASTE BROJ ŽRTAVA U RAZORNOM ZEMLJOTRESU

Načelnici odbrane su takođe izrazili zabrinutost da širom Alijanse zaostaju proizvodni kapaciteti, rokovi isporuke kasne, a cene opreme i municije rastu.

“Trenutno plaćamo sve više i više za potpuno isto, a to znači da ne možemo da budemo sigurni da povećana potrošnja na odbranu zapravo vodi većoj bezbednosti”, upozorio je Bauer.

On je podsetio da je na samitu u Viljnusu, odobren novi akcioni plan za odbrambenu proizvodnju kako bi se ubrzale zajedničke nabavke, povećali proizvodni kapaciteti i poboljšala interoperabilnost saveznika.

“Naše liberalne ekonomije nisu sposobne da kreiraju prioritete koji su trenutno tako očajnički potrebni”, rekao je Bauer.

Izvor vesti online

Translate »