februar 24, 2024

Nemačka otvara vrata dvojnom državljanstvu

Stranci će lakše dolaziti do pasoša, a evo kada će i SRBI moći da apliciraju!

Od aprila će Nemačka omogućiti dvojno državljanstvo, kao i brže dobijanje pasoša za strance koji tamo žive.

Nemački Bundestag ovog petka treba da izglasa zakon o lakšem dobijanju nemačkog državljanstva, čija će pravila stupiti na snagu od aprila.

Ne samo da će stranci brže dobijati nemački pasoš, već će biti moguće i dvojno državljanstvo koje je do sada bilo načelno zabranjeno.

Tako će Vlada Olafa Šolca koju, osim njegovih Socijaldemokrata, čine i Zeleni i Liberali, okončati decenije tvrde demohrišćanske logike prema kojoj se privrženost Nemačkoj morala dokazivati odricanjem od prethodnog državljanstva.

Opozicija i sada besni, navodeći da vlasti žele da dele nemački pasoš u „bescenje“.

Sadašnja Vlada se rukovodi objašnjenjem da je Nemačkoj hitno potrebno da privlači sposobne radne ljude iz celog sveta, ukoliko ne želi da prokocka blagostanje.

Pročitajte još: Prevare putem interneta sve su češće!

  • Dvojno državljanstvo nije samo ekonomski smislen instrument za privlačenje stručne radne snage, već i zakasnelo priznanje za velike zasluge ljudi sa imigracionom istorijom u Nemačkoj – ističe poslanik Socijaldemokrata Adis Ahmetović, čiji su roditelji devedesetih izbegli u Nemačku iz Bosne.

Računa se da oko 12 miliona stranaca, koji žive u Nemačkoj, što je, otprilike, polovina, već sada ispunjava nove olakšane uslove za državljanstvo.

Šta se menja u pravilima?

Dvojno državljanstvo su do sada mogli da dobiju samo državljani zemalja članice EU ili Švajcarske. Izuzetak su bili državljani zemlja koje ne otpuštaju građane iz državljanstva, kao što je Maroko.

Za nekoliko meseci i državljani Srbije moći će da apliciraju za nemačko državljanstvo, a da ne moraju, što je do sada bio uslov, da se odreknu srpskog.

Takođe, od aprila će zahtev za nemačko državljanstvo moći da se podnese posle pet godina boravka u zemlji, umesto dosadašnjih osam.

U posebnim slučajevima, zahtev će moći da se podnese već posle tri godine. Recimo, ukoliko neko pokaže izuzetan napredak u jeziku, na poslu ili u školi, ili se angažuje volonterski u nekim organizacijama.

Deca došljaka rođena u Nemačkoj automatski će dobijati državljanstvo, ukoliko im roditelji žive u zemlji barem pet godina. To važi i za decu izbeglica.

Generacija starih gastarbajtera, koji su odlazili u Zapadnu Nemačku pedesetih i šezdesetih, neće morati ni da polaže jezički test, samo je dovoljno da se sporazumeva na nemačkom.

Izvor kurir.rs/blic.rs

Translate »