februar 28, 2024

Moskvi je zabijen nož u leđa

Jermenija treba da uđe u NATO, izjavio je predsednik Evropskog komiteta za proširenje Alijanse Gunter Felinger.

„Pozivam Jermeniju da uđe u NATO“, napisao je on na društvenoj mreži X (Tviter), obraćajući se jermenskom premijeru Nikolu Pašinjanu.

Felinger je takođe dodao frazu „zaštititi Jermeniju“ i u postu tagovao nalog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Podsećamo da je Jermenija članica ODBK (Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti) i da je ignorišući oštra upozorenja Rusije jermenska vlada zvanično zatražila od parlamenta zemlje da ratifikuje osnivački ugovor Međunarodnog krivičnog suda (MKS). Kremlj je više puta istakao da je za njih to neprihvatljivo.

Pročitajte još: UPUCALA MUŽA PA POZVALA POLICIJU

Ustavni sud Jermenije dao je zeleno svetlo za parlamentarnu ratifikaciju sporazuma, poznatog i kao Rimski statut, u martu nedelju dana nakon što je MKS izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina koje je Rusija navodno počinila u Ukrajini.

Moskva je ubrzo potom saopštila da bi priznanje nadležnosti Haškog tribunala od Jerevana imalo „izuzetno negativne“ posledice po rusko-jermenske odnose.

Kako se spekulisalo, Jermenija je navodno donela ovakvu odluku ne bi li dobila naklonost Amerike i njihovu pomoć, ekonomsku ali i po pitanju konfrontacije sa Azerbejdžanom.

Međutim, sada, nakon što je Jermeniji upućen poziv da uđe u NATO, nema sumnje da bi svaki pozitivan signal iz Jerevana Kremlj doživeo kao „nož u leđa“ dojučerašnjeg saveznika.

Izvor b92

Translate »