jul 23, 2024

Krasula-Drvo novca

Krasula, poznata i kao Crassula ovata ili drvo novca, je popularna sukulentna biljka koja se često uzgaja zbog svoje lepote i jednostavnosti održavanja. Veruje se da donosi sreću i blagostanje, što dodatno doprinosi njenoj popularnosti kao sobne biljke. U ovom članku ćemo pružiti sveobuhvatan vodič za uzgoj i negu krasule.

Odabir Lokacije

 1. Svetlost: Krasula najbolje uspeva na svetlom mestu sa indirektnom sunčevom svetlošću. Iako može podneti direktno sunce, previše direktnog sunca može izazvati opekotine na listovima. Idealno je postaviti je blizu prozora koji gleda na istok ili zapad.
 2. Temperatura: Krasula preferira temperature između 18 i 24°C. Može preživeti i na nižim temperaturama, ali ne ispod 10°C. Izbegavajte promaju i nagle promene temperature.

Tlo i Saksija

 1. Tlo: Kao sukulent, krasula zahteva dobro drenirano tlo. Mešavina za kaktuse i sukulente je idealna, ili možete napraviti svoju mešavinu koristeći pesak, perlit i običnu zemlju za cveće.
 2. Saksija: Koristite saksiju sa dobrim drenažnim otvorima kako biste sprečili nakupljanje vode. Saksije od terakote su dobar izbor jer omogućavaju zemlji da se osuši između zalivanja.

Zalivanje i Vlažnost

 1. Zalivanje: Krasulu zalivajte tek kada je tlo potpuno suvo. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena, što je najčešći problem kod sukulenata. U proleće i leto zalivajte je svakih 2-4 nedelje, a tokom zime smanjite zalivanje na jednom mesečno ili ređe.
 2. Vlažnost: Krasula ne zahteva visoku vlažnost. Zapravo, previše vlažna sredina može izazvati probleme. Uobičajena vlažnost u unutrašnjosti doma je sasvim dovoljna.

Prihrana i Održavanje

 1. Prihrana: Krasulu možete prihranjivati tokom proleća i leta koristeći tečno đubrivo za sukulente. Razblažite đubrivo na pola preporučene jačine i koristite ga jednom mesečno. Tokom jeseni i zime, prihranjivanje nije potrebno.
 2. Rezidba: Rezidba pomaže u održavanju oblika i zdravlja biljke. Uklonite sve mrtve ili oštećene grane i listove. Takođe, ako biljka postane previsoka ili previše raširena, orežite grane kako biste podstakli bujniji rast.

Problemi i Rešenje

 1. Truljenje Korena: Ako primetite da listovi postaju mekani i prozirni, to može biti znak prekomernog zalivanja. Izvadite biljku iz zemlje, proverite korenje i uklonite sve trule delove. Pustite da se korenje osuši pre nego što biljku ponovo posadite u suvu zemlju.
 2. Opekotine od Sunca: Ako listovi postanu smeđi ili crveni, biljka je možda izložena previše direktnom suncu. Premestite je na mesto sa manje intenzivnim svetlom.
 3. Štetnici: Krasula može biti napadnuta od strane štitastih vaši ili brašnaste bube. Ako primetite male bele ili smeđe tačkice na listovima, obrišite ih vatom natopljenom alkoholom ili koristite blagi insekticidni sapun.

Razmnožavanje

 1. Reznicama: Najjednostavniji način za razmnožavanje krasule je putem reznica. Odsecite zdrave grane dužine 10-15 cm, pustite ih da se osuše nekoliko dana, a zatim ih posadite u mešavinu za sukulente. Zalijte ih tek nakon što se tlo potpuno osuši.
 2. Listovima: Krasulu možete razmnožavati i pomoću listova. Odvojite zdrave listove i pustite ih da se osuše nekoliko dana. Položite ih na površinu zemlje i prskajte vodom dok ne počnu da puštaju korenje.

Gajenje krasule je jednostavno i zadovoljavajuće iskustvo, čak i za početnike u svetu baštovanstva. Sa pravim uslovima i minimalnom negom, ova biljka može postati dugogodišnji pratilac u vašem domu, donoseći ne samo estetsku vrednost već i simboličnu sreću i prosperitet. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da vaša krasula raste zdravo i bujno. Srećno gajenje!