februar 24, 2024

Brodovi koje je zadesila sudbina Titanika

Veliki deo ljudske istorije pomorska dominacija bila je od izuzetne važnosti za vodeće svetske sile. Budući da je tehnologija bila ograničena i plovidba jedini način da se stigne na drugi kraj planete, mnogi brodovi i članovi posade zauvek su ostali na dnu dubokih mora i okeana.

HMHS Britanik

Nakon što je Titanik potonuo, kompanija White Star Line izgradila je novi brod koji je bio veći od svog prethodnika i dodatno opremljen kako ga ne bi zadesila njegova sudbina. Taman kad je došlo vreme da Britanik popravi reputaciju kompanije, počeo je Prvi svetski rat i britanska vlada ga je oduzela kako bi ga koristila kao bolnički brod. Za razliku od Titanika, Britanik je potrajao godinu dana i verovatno bi plovio još duže da nije stradao od neprijateljske vatre. Ova nesreća odnela je znatno manje žrtava – od 1.000 ljudi koliko ih je bilo na brodu u tom trenutku, poginulo je 30. Olupinu je otkrio francuski naučnik Žak Kusto nekoliko decenija kasnije i bio je iznenađen kad ju je otkrio u izvanrednom stanju. U poslednjih 20 godina više ekspedicija je odlazilo da obiđe i snimi olupinu, a 2012. je postavljena oprema koja će pratiti rast bakterija na brodu i uporediti ih sa onima na Titaniku.

RMS Luzitanija

RMS Luzitanija izgrađen je 1907. godine i sa svojim blizancem Mauretanijom bio je najveći i najbrži brod na svetu. Njega je zadesila ista sudbina kao i Britanik, kad ga je 1915. godine torpedovala i potopila nemačka podmornica. Nemci su tada optuženi za kršenje međunarodnih zakona jer su potopili civilno plovilo, ali je nedavno otkriveno da je Luzitanija ipak prevozila oružje zbog čega je bila legitimna meta. Danas njegova olupina leži u blizini gradića Kinsejl kod irske obale i u izuzetno je lošem stanju, pa se veruje da će se srušiti sam od sebe. Potapanje Luzitanije smatra se drugom najpoznatijom pomorskom nesrećom nakon potonuća Titanika.

Pročitajte još: PARALELNI SVETOVI POSTOJE

Naša gospa od Atoče
Naša gospa od Atoče (Nuestra Señora de Atocha) je jedan od najpoznatijih brodova španske flote. Potopio ga je uragan 1622. godine u blizini obale Floride noseći na dno velike količine bakra, srebra, zlata, duvana i dragog kamenja koje je trebalo da preveze od Havane do Španije. Španske vlasti nisu toliko marile za izgubljene ljudske živote koliko im je bilo bitno da se pronađu dragocenosti koje su potonule sa brodom, pa su tako godinama slali brodove, međutim ništa od onog što je nosio brod Naša gospa od Atoče nije pronađeno. To se sve promenilo 1985. godine kad ga je pronašao Mel Fišer, profesionalni lovac na blago. Fišer je odmah naišao na otpor drugih strana koje su želele da prisvoje velike količine blaga, posebno država Florida.

Galija Uida
Uida je jedna od retkih otkrivenih olupina gusarskog broda do sad. Bila je engleski trgovački brod nakon čega je pala u ruke jednog od najpoznatijih gusara, Semjuela Belamija zvanog Crni Sem i tada postaje njegov glavni brod. Potonula je u oluji u blizini Masačusetsa 1717. godine, a u brodolomu je stradala skoro celokupna posada uključujući i Belamija. Olupina je pronađena 260 godina kasnije zahvaljujući mapi kapetana koji je 1717. godine samovoljno istraživao ovu nesreću. Procenjuje se da je blago koje je pronađeno oko olupine vredno današnjih 120 miliona dolara.

Osveta kraljice Ane
Osveta kraljice Ane bio je trgovački brod koji je prisvojio engleski gusar Edvard Tič, poznat kao Crnobradi. Iako ga je Crnobradi koristio manje od godinu dana, Osveta kraljice Ane sejao je strah širom Kariba. Brod se nasukao 1718. godine na peščani sprud i bio je jako oštećen da bi se popravio, pa je Crnobradi prebacio blago na manji brod. Neki istoričari veruju da je on namerno nasukao brod kako bi smanjio posadu i veći deo blaga zadržao za sebe. Sudbina nasukanog broda bila je nepoznata sve do 1996. godine kad je otkrivena olupina, međutim godinama nisu postojali valjani dokazi o njegovom identitetu. Tek 2011. godine naučnici su konačno otklonili sumnju da se radi o Osveti kraljice Ane kombinujući informacije o lokaciji i poreklo artefakata pronađenih u blizini olupine.

Izvor kafenisanje

Translate »