jul 23, 2024

Bambus je biljka koja se brzo širi, pruža zelenilo i može da služi kao dekorativni element u vrtovima ili zatvorenim prostorima. Poznat po svojoj otpornosti i estetskoj vrednosti, bambus je omiljen izbor među baštovanima. U ovom članku ćemo pružiti sveobuhvatan vodič za uzgoj i negu bambusa, kako biste mogli da uživate u njegovoj lepoti i funkcionalnosti.

Odabir Lokacije

 1. Svetlost: Bambus najbolje uspeva na mestima sa punom ili delimičnom sunčevom svetlošću. Idealno je postaviti ga na mesto koje dobija najmanje 4-6 sati sunčeve svetlosti dnevno. U zatvorenim prostorima, bambus treba da bude blizu prozora sa jakim, indirektnim svetlom.
 2. Temperatura: Većina vrsta bambusa preferira temperature između 18 i 30°C. Bambus može podneti i niže temperature, ali je važno zaštititi ga od mraza. U zatvorenim prostorima, izbegavajte mesta sa naglim promenama temperature i promajom.

Tlo i Saksija

 1. Tlo: Bambus voli dobro drenirano, plodno tlo. Mešavina vrtnog zemljišta sa dodatkom organskog komposta će osigurati dobar rast. Ako ga sadite u saksiji, koristite visokokvalitetnu mešavinu za sobne biljke sa dobrim drenažnim osobinama.
 2. Saksija: Izaberite saksiju koja je dovoljno velika da omogući rast korena. Saksije sa drenažnim otvorima su neophodne kako bi se sprečilo zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korena.

Zalivanje i Vlažnost

 1. Zalivanje: Bambus voli vlažno tlo, ali ne podnosi prekomerno zadržavanje vode. Redovno zalivajte biljku, ali pazite da tlo između zalivanja bude suvo na dodir. Tokom toplih meseci, zalivanje može biti učestalije, dok se zimi smanjuje.
 2. Vlažnost: Bambus voli visoku vlažnost. U zatvorenim prostorima, povećajte vlažnost oko biljke redovnim prskanjem vode ili korišćenjem ovlaživača vazduha.

Prihrana i Održavanje

 1. Prihrana: Bambus se može prihranjivati tokom proleća i leta korišćenjem uravnoteženog tečnog đubriva svake 4-6 nedelje. U jesen i zimu, prihrana nije potrebna.
 2. Rezidba: Redovna rezidba pomaže u održavanju zdravog i estetskog izgleda biljke. Uklonite sve mrtve ili oštećene grane i listove. Takođe, možete skratiti stabljike kako biste kontrolisali visinu i širinu biljke.

Problemi i Rešenje

 1. Žuti Listovi: Ako listovi postanu žuti, to može biti znak prekomernog zalivanja ili nedostatka hranjivih materija. Proverite drenažu tla i prilagodite režim zalivanja. Prihranite biljku ako je tlo iscrpljeno.
 2. Štetnici: Bambus može biti napadnut od strane paukova grinja ili lisnih vaši. Ako primetite male insekte ili mreže na listovima, koristite insekticidni sapun ili prirodne preparate za suzbijanje štetočina.
 3. Slab Rast: Ako bambus raste sporo ili deluje slabo, proverite kvalitet tla i svetlosne uslove. Poboljšajte drenažu tla i obezbedite biljci više sunčeve svetlosti ako je potrebno.

Razmnožavanje

 1. Podela: Bambus se može razmnožavati deljenjem korenovih rizoma. U proleće ili rano leto, pažljivo iskopajte biljku i podelite korenove rizome na nekoliko delova. Svaki deo treba da ima nekoliko zdravih izdanaka. Posadite nove delove u pripremljeno tlo i zalijte ih.
 2. Reznice: Bambus se može razmnožavati i putem reznica stabljike. Odsecite zdrave stabljike dužine 15-20 cm, stavite ih u vodu ili direktno u vlažno tlo. Održavajte vlažnost dok ne počnu da se razvijaju koreni.

Gajenje bambusa može biti izuzetno zadovoljavajuće iskustvo, bilo da ga uzgajate u vrtu ili u zatvorenom prostoru. Sa pravim uslovima i negom, bambus može brzo rasti i postati prelep dodatak vašem prostoru. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da vaša biljka raste zdravo i bujno. Srećno sa gajenjem!